2015. november 9., hétfő

Manicute - Őszi termések



Ősszel számos növény szebbnél-szebb termésével találkozhatunk a kertekben, parkokban, erdőkben. Míg tavasszal a virágokban gyönyörködünk, ilyenkor ezek változatos színein és formáin legeltethetjük a szemünket. Gondolj csak a csipkebogyóra, az alkörmösre, a tűztövisre, vagy akár a vadszőlőre...

Igen, a vadszőlő is egy olyan növény, ami ebben az évszakban mutatja meg a szebbik arcát. A vállalat telephelyét - ahol dolgozom - masszív betonelemek választják el a külvilágtól. Ám a betonfal tövében rendületlenül élvezik az őszi napfényt a százszorszépek a fűben és a falon is kapaszkodva konkurál két növény a felszín egyenetlenségeiért: az egyik a borostyán, a másik a vadszőlő. Előbbi az árnyékos, utóbbi a napos oldalról indult falmászó túrára pár évvel ezelőtt.

Az elmúlt héten minden alkalommal megcsodáltam őket és elhatároztam, hogy másnap viszek fényképezőgépet és lefotózom ehhez a bejegyzéshez legalább a vadszőlőt, de sajnos ez végül elmaradt. Aztán egy nap szomorúan láttam, hogy a levelek mind lehullottak, csak a bogyók árválkodnak piros száraikon. 

Így esett, hogy a netről kényszerülök belinkelni inspirációs képet, hogy ti is hangolódhassatok egy kicsit:





Ami a manikűrt illeti: az ötlet ugye egy betonfal láttán ugrott be, ezért háttérnek a szürke színt választottam. Erre a legmegfelelőbb árnyalatnak a Golden Rose Rich Color 124. számú lakk mutatkozott, ez jól fed és gyorsan szárad, így az alap megfestése könnyű munka volt. Kellett is az energia a mintához!



A vadszőlő levelein gazdag színeket, harmonikus színátmeneteket és változatos mintázatokat is felfedezhetünk, ezért akril festékkel próbálkoztam, de csalódottan konstatáltam, hogy eléggé betömörödött, beszáradt amíg a doboz alján lapult. Emiatt nem tudtam olyan alaposan kidolgozni a leveleket, mint szerettem volna, nem terült szépen az anyag, csomós volt csak küszködtem vele. Tanulság, az e-bay-ről fillérekért vett akrilfestékkel nem érdemes spórolni, mert rövid idő alatt tönkremegy...



A bogyószárakat és bogyókat végül már lakkal festettem meg, mert elfogyott a türelmem. Emiatt kissé eklektikus és elnagyolt lett, de nevezzük inkább rusztikusnak. Ha Jamie Oliver hívhatja így a sebtiben összecsapott sült krumpliját, akkor én is használhatom ezt a jelzőt a manikűrömre. Remélem ez még nem számít plágiumnak a részemről... :)



Látogassatok el a többiek oldalára is és csekkoljátok a "termést"!


Üdv:


12 megjegyzés:

  1. Tök ciki de én ezt a növényt eddig nem is ismertem, pedig milyen szép :)
    Nem kis meló lehetett ez a mani, ügyes vagy :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik a mani, igazi kis festmény lett! :)

    VálaszTörlés
  3. Nálam abszolút bejövős a manikűröd! :)

    VálaszTörlés
  4. Anyukám ennek az indájából csinál koszorúalapokat, amit karácsonykor bedíszítek. :)

    VálaszTörlés
  5. Csodás lett,tényleg festői minták lettek! :)

    VálaszTörlés
  6. De szép, tényleg olyan, mint egy festmény!! (-:

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép a növény ősszel és a te manikűröd is szépséges lett, színes, vidám, jó ránézni :)

    VálaszTörlés
  8. beautiful and very artistic Szilvia :D

    VálaszTörlés
  9. Nagyon cuki lett. :3 Én is valami bogyókat terveztem még a sajátomra, de már túl soknak éreztem volna... :D

    VálaszTörlés
  10. A vadszőlő látványa az ősz egyik tűnékeny csodája számomra is. Nálam az erkély rácsát futja be ez a növény, és minden évben feláldozom magam az alig kéthetes élmény érdekében, amikor a pirosló levelek, a kék bogyók kontrasztjában életre kelnek. Agresszív, fejlődésében nehezen zabolázható növény. Muszáj hetente legalább kétszer beavatkozni az indák útjába, különben elborítana, birtokolna mindent, mégis, ezért a látványért azt mondom megéri! :)
    A körmeiden olyan élethűen megjelenítetted, bámulatos! A festék rakoncátlankodása miatt a levelek formája ugyan nem lett élethű, de az összkép és a színvilág tökéletesen megidézi a valóságot.
    A színérzéked utánozhatatlan, lassan már ott tartok, hogy kimondjam: képtelen vagy manikűrt elrontani! :D :D

    VálaszTörlés