2015. december 10., csütörtök

Szófogadó - Csoda és Csend


Bár a rovat népszerűsége szerényebb, mint amit reméltünk az elindításakor, Banditával úgy döntöttünk folytatjuk a mi kis "missziónkat" és "manikűr-nyelven" fogalmakat lopunk a hétköznapokba. Ma a "CS" került sorra, Bandita a CSODA szót kapta tőlem, én pedig a CSEND szó feldolgozására vállalkoztam. 


Lássuk, mit gondolunk ezekről a fogalmakról és hogy transzformálódnak a gondolatok képekké a körmökön?

CSODA

Roppant lelkesedéssel vetettem rá magam Szilvi feladványára, mert életem eddig megélt évei alatt rengeteg rendkívüli eseménynek voltam már részese, több száz szivárványt csodáltam az eső utáni fényviszonyok során az égen, megszámlálhatatlan vörösen izzó felhőkkel díszített napnyugta és pirkadati pompa van már a hátam mögött. Aztán itt van a tél, a hópelyhek csodája, amelyek mintha egyenesen az Isten öléből hullanának alá, hogy csillagokat varázsoljanak a kabátom gallérjára, mielőtt vízcseppekké lesznek.

A CSODA fogalma elméletileg olyan jelenséget takar, amely az aktuális tudásszintünkön, tapasztalatinkon túlmutat, ezért többnyire automatikusan természetfölötti eseményekkel hozzuk ezt a fogalmat összefüggésbe, azonban a csoda jóval összetettebb ennél, hogy Shrek szavaival éljek, a csoda olyan, mint a hagyma! :D –sokrétű.

Két fontos tulajdonsága van számomra a csodáknak. Egyrészt észrevettem, hogy alapvetően igenis az emberi létezés következményeként születnek, másrészt az, hogy csodaként megélni valamilyen jelenséget mindig nézőpont kérdése. Itt van például a csillagos éjszakai égbolt látványa. Csoda, amely tőlünk függetlenül létező jelenség, ugyanakkor, ha mi, emberek nem élnénk itt a Földön, nem lenne senki, aki megbámulja, csodálva a szépségét. A csoda a mi hitünk által az, ami. Csoda a születés, de nem élem meg minden egyes élet születését csodának, csak azt, ami közvetlenül érint érzelmileg.

Két nappal ezelőtt azt gondoltam, hogy a legfőbb egyetemes CSODA az élet ténye, általában. Rögvest találtam is a Neten egy fantasztikus fotót, amelyet egy nagyszerű fotós készített motoros sárkányrepülés közben madártávlatból.

forrás
Csoda ez a kép, ez a látvány? Tőlem függetlenül létezik valahol a Földön és most katarzisom van tőle, mert egy ember lefotózta, több ezer másik ember pedig lehetővé tette, hogy lássam a gépem monitorján. Azonnal tudtam, hogy ezt nekem egy manikűrben meg kell örökítenem, és elhoznom elétek a Szófogadóba. Dry marble technikával terveztem megvalósítani, és gyorsan elkészítettem a nyers matricákat, hogy majd este felapplikálom őket, de nem így történt.

Aznap, egy órával később elütött egy autó. A maniterv otthon, elérhetetlen távolságba termett egy szempillantás alatt én pedig nem tudtam felállni az aszfaltról. Abban a pillanatban, amikor megtörtént, nagy csend vett körül, és én magatehetetlen porszemmé váltam az idő fogaskerekei között. Emberek jöttek oda, hogy segítsenek, hogy megmentsék az életemet. És én végre valahára, fájdalmak közepette, véresen ismertem fel, hogy az én legnagyobb személyes csodám, amit átélhetek az életben, az a saját, megismételhetetlen létezésem, amit akkor és ott idegen emberek jobban tiszteltek, mint én valaha is.

És az általam készített matricák megvártak itthon, a segítségükkel készítettem el az alábbi manikűrt, kérlek, fogadjátok szeretettel.






CSEND

A csend különös dolog, én nem igazán szeretem... mert amikor csend van én mindig hangokat hallok.... :) Na jó, ez csak vicc volt. Vagy mégsem? Figyelted már, hogy amikor igazán csend van, akkor hirtelen a legapróbb nesz is hatalmas zajként hat? Valószínűleg ezért nem tudok meditálni sem... sőt, gyakran az álmaim is hangosak. Nem, nem azért mert horkolok :)))) Nincs szó ilyesmiről, csak általában nagyon mozgalmas dolgokat mutat nekem az agyam alvás közben, mintha ugyanúgy ébren lennék mint napközben, csak egy másik világban tölteném az időt. 

Furcsa mód, ha csendet akarok magamban, akkor zenét hallgatok. A legkedvesebb nyugizeném Ágnes: Éjszaka című dala, ami Radnóti Miklós azonos című költeményét dolgozza fel.

"Alszik a szív és alszik a szívben az aggodalom,
alszik a pókháló közelében a légy a falon;
csönd van a házban, az éber egér se kapargál,
alszik a kert, a faág, a fatörzsben a harkály,
kasban a méh, rózsában a rózsabogár,
alszik a pergő búzaszemekben a nyár;
alszik a holdban a láng, hideg érem az égen;
fölkél az ősz és lopni lopakszik az éjben."

Az igazi csend talán az, amikor nem halljuk a gondolatainkat, amikor nem aggódunk, nem elmélkedünk, nem játszunk le képzeletbeli forgatókönyveket, "mi lett volna ha?" vagy "hogy lesz majd?" kérdésekre válaszolva, nem tanulunk, nem kutatunk, nem olvasunk, csak úgy vagyunk, bele a nagyvilágba. Talán alkotó tevékenységek közben lehet ilyet érezni a legkönnyebben.

A mai manikűr nélkülöz minden koncepciót. Csak hallgattam a dalt egymás után sokszor, folymatosan, és átengedtem magam a flow élménynek. Ez sült ki belőle:




A felhasznált lakkok:

AVON Gel Finish - Purplicious
OPI - Teal The Cows Come Home
Catrice - Heavy Metallic
Lora - fekete
Moyra Metal Effect - Bronz (No. 301)
Manhattan - Liquid Copper
Sparitual Aurum
Flormar Supershine Miracle Colors - U08

Ha akartok szépet hallani, kattintsatok a videóra, érdemes!


Mi most megmutattuk a gondolatainkat és őszintén érdekel bennünket, hogy vajon Bennetek milyen hangokat pendített meg a mi csendünk és csodánk?


Örülünk Nektek!

Bandita & Szilvi



23 megjegyzés:

  1. Bandita, elütött egy autó??? Azért ha manikűr van, szerencsére, nagy baj nem történhetett, de azért jobbulást kívánok, nem semmi körülmények között készült ez a manikűr. A kép csodás, de sajnos elég negatív vagyok a természeti csodákkal, én azokat a helyeket szeretem, ahol én is szívesen laknék.

    Szerintem ez a mani inkább az éjszakai csend, de azért tetszik. Van a fagyos csend és a békés, nyugis csend, a hangok hiánya, a hallgatás, szóval sokféle lehet a csend, én azt szeretem, amikor neszeznek körülöttem, egy tanyán a frász törne ki, igazi társasház-lakó vagyok.

    Szerintem sikeres a szófogadó, csak nem mindig kommentelnek az emberek, engem is mindig kidob a munkahelyen a gép, és ha hosszabb kommentet írok, nincs mindig energiám újra begépelni. Tudom, tegyem vágólapra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, nagy öröm olvasni, hogy szereted a mi közös rovatunkat. Ez a forduló számomra bővelkedett izgalomban, élményekben, és többet jelent most számomra, mind az egész eddigi munkásságom. Szerencsére tényleg megúsztam a balesetet egyetlen csonttöréssel, és jópár zúzódással, és már itthon lehetek újra, lábadozom.

      Törlés
    2. Igen, ez éjszakai csend, körülöttem csak akkor van csend, de ha teljes csend lenne akkor biztos hiányozna a férjem szuszogása :)))))))) Munkahelyen idegesít néha a csacsogás, ha olyan munkám van amiben számolni kell vagy erős koncentrációt igényel a feladat, de egyébként én is inkább harsány tipus vagyok. :) Köszönjük a visszajelzést, nagyon jó volt olvasni!

      Törlés
  2. Fantasztikus manikűr lett mind a kettő! Bandita alkotása egészen érdekes és a szó legeslegjobb értelmében fura, nagyon tetszik, Szilvi, a tiéd pedig egyszerre könnyed, légies, mégis mintha valami fekete tűz izzana rajta, nagyon különleges :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök nagyon, hogy tetszik az én fura és érdekes manikűröm, mert van, hogy magam azt gondolom egy-egy munkám láttán, vajon nem lesz-e túl sok, túl elvont, de mindig azzal nyugtatom magam, hogy igen, jót festettem, megmutatom, mert ez vagyok én.

      Törlés
    2. Ennek az egésznek pont ez a lényege, hogy olyat fessen az ember lánya, ami belülről jön. Ami nem mindig lesz mások számára egy műalkotás vagy valami csoda, de a lényeg, hogy az alkotó egy kis darabja benne legyen. :) Nagyon szeretem az ilyen manikűröket, mert ezekben nem csak munka van. :)

      Törlés
    3. Köszönöm, hogy írtál Ciiska :) Jóleső érzés volt olvasni amit írtál! A fekete tűz tényleg jó hasonlat, nem volt tudatos, de így visszanézve tényleg olyan :)

      Törlés
    4. Leginkább az arany lakk ad neki "életet", attól tűnik pattogó, élettel teli tűznek :) Fantasztikusakat alkottatok, tényleg :)

      Törlés
  3. Nekem nagyon tetszenek az alkotásaitok, együtt is és külön-külön is. Most valahogy mindkét manikűr negatív dolgot "sugároz" felém, de lehet csak én gondolom bele.
    Szeretem a csendet, de csak azt, ha a nyüzsgés megszűnik körülöttem, ezért szeretek egyedül is lenni és ilyenkor jó hangosan hallgatom a zenét :)

    Szeretem nagyon jó ez a kezdeményezésetek, én mindig várom, hogy mi lesz a következő szó :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó érzés ezt olvasni! :) Igen, az én manim nem mentes némi zaklatottsággal vegyes szomorúságtól. A csendhez én is hasonlóan viszonyulok, mert a csendnek számomra "hangjai" is vannak.

      Törlés
    2. Andi, neked nagyon jók a "radarjaid" a csend mélyen legbelül a szomorúsággal az elmúlással kapcsolódik össze az agyamban, fogalmam sincs miért. Én is mindig bömböltetem a zenét :))))))))))

      Törlés
  4. Szilvikém, a dalt jól ismerem, azt hiszem, ez mindent elmond, plusz még annyit fűznék a velőtrázó szépségű manikűrödhöz, hogy ha ezt én rittyentettem volna a körmeimre, már nyugodtan dőlnék hátra! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, aranyos vagy :) Nem ismertem azt a természeti jelenséget, amit mutattál, valóban nagyon érdekes. Ha nem láttam volna az inspirációs képet, akkor egy patinás ékszert véltem volna belelátni a manikűrödbe, ez már képzőművészet kategória szerintem. Az én fogalmaim szerint a művészet ott kezdődik amikor beleviszel érzést is, ha csak gondolat van benne az inkább "sportteljesítmény" ízű számomra. Persze a mérnöki pontossággal legyártott profi manikűrök is csodálatosak, de az én szívem az ilyen kis extrém csodákra dobban.

      Törlés
  5. Csajok nagyon szépek a manikűrök. Nagyon tetszik mindkettő.
    Bandita remélem jobban vagy és gyorsan helyrejössz. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, nagyon kedves vagy, igen, jobban vagyok és igyekszem minél gyorsabban talpra állni. :)

      Törlés
  6. Bandita,jobbulást kívánok!
    Nekem is mindkét manikűr tetszik,a képet ami madártávlatból készült,elég sokáig nézegettem.Van benne valami különleges!
    Imádom Ágnes zenéit,magát a szemilyiségét is!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ági, ez sokat jelent nekem. :)

      Törlés
  7. Banita műve különleges és egyedi, én személyesen még ilyent nem láttam és ezért nagyon tetszik. Szilvi a te munkád elegáns és imádom, hogy mennyire jól harmonizálnak a színek. Mindkettő mani CSODÁS :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen a dicséretet, szárnyakat ad! :)

      Törlés
  8. Nekem is tetszenek ezek a manikűrök. Bandita alkotása tényleg beillik ékszernek is, olyan szép. Látszik rajta a gondos munka. Remélem, tényleg nem esett komoly bajod, s hamar felépülsz teljesen!
    Szilvi alkotása is tetszik, valahogyan olyan megnyugtató ránézni is, a színei is nagyon szépek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük, én pedig igyekszem gyorsan felépülni és további szépeket alkotni! :)

      Törlés
  9. Szilvi a manikűrödet imádom nagyon tetszik!!! A zen is passzol! <3
    Bandita ez a látvány amit megalkottál csodás, azok a Színek gyönyörűek és passzolnak egymáshoz, harmonizálnak!! :)

    VálaszTörlés