2015. október 9., péntek

31DC2015 II. - A song

Ma a dal inspirálta manikűr került sorra. Mostanában gyakran hallgatom az LGT Elfelejtett szó című dalát és eltűnődöm a mondanivalóján. 

Semmit sem vesztett aktualitásából a születése óta. Néha megtörténik, hogy beszélgető partnereimmel "elbeszélünk egymás mellett" amin mindig őszintén megdöbbenek, mert úgy gondolom képes vagyok rá, hogy választékosan fejezzem ki magam...








... de akkor vajon mi lehet az oka, hogy gyönyörű nyelvünk és kifinomult metakommunikációs rendszerünk sem elégséges gondolataink torzításmentes vagy adatvesztés nélküli átadására? 


Miért van az, ha beszélgetek valakivel, látom rajta, hogy meg se hall, csak az jár az eszében, hogy mikor következik már ő a párbeszédben és mit fog mondani? 

Éreztetek már így, bennetek is felmerültek már hasonló kérdések?

Annak sem tudom az okát, hogy az iskolai évzárón kiemelik a gyerekek sport, matematika és zenei teljesítményeit, de anyanyelvi vagy irodalmi versenyekről és helyezésekről nem hallok egyetlen alkalommal sem, pedig 10 éve folyamatosan jelen vagyok ezeken az eseményeken? 





Amikor ez a dal íródott, valószínűleg egy konkrét szóra gondolt a szövegíró, én viszont attól tartok, ha nem vigyázunk rájuk, akkor lassan, de biztosan elfelejtjük az összeset. 

Mi lesz a kommunikációnk jövője? 
"Szmájlikból" álló jelnyelvvé butul a szókincsünk, vagy a szavak nélküli önkifejezés újabb szintjére ugrunk és átállunk a gondolatátvitelre?

Addig is amíg ezt megtudjuk, nézzétek meg a mai manikűrt :) 

Ezüst alapra kerültek fekete nyomdázott betűk és néhány rózsamintás vizes matrica. 





Üdv:




7 megjegyzés:

  1. Satnyul a nyelv, ez van. Sok dologgal nem is találkoznak már a gyerekek, elfelejtődnek ezek a szavak, mert nem használjuk őket. Nem is olvasnak annyit, pedig jó lenne szókincsbővítésre.
    Nekem van ilyen szomszédasszonyom, akit csak az érdekel, amit ő mond, ha megszólalok, amikor éppen levegőt vesz (nem gyakran), akkor csak néz üres tekintettel és folytatja a mondandóját. Gondolhatod, nem gyakran beszélgetünk.
    Szép lett a manikűr, minden tetszik benne :)

    VálaszTörlés
  2. Kommunikálni könnyű, jól kommunikálni nehéz, az internet világában pláne! Minden szó, mondat mögött külön tartalom húzódik meg, muszáj ezt tudatosan irányítani, hogy pontosan azt fejezzük ki, amit ténylegesen közölni szeretnénk. Az én gyengeségem egyértelműen az, hogy amikor szemtől-szemben állok valakivel, és beszélgetek, egy idő után szómenést kapok, és türelmetlenné válok, ennélfogva több figyelmet szentelek magamnak, mint a partnernek. Elveszítem a fonalat, és nem figyelem annyira az ő metakommunikációs jeleit. Igyekszem, igyekszem, nagyon igyekszem, hogy jobb beszélgetőpartner legyek, a tartalmas kapcsolatok kiépítéséhez a kommunikáció művészetét bizony ismerni kell-nem is értem, hogy miért nem fektetnek erre nagyobb hangsúlyt az irodalom/nyelvtan órákon?
    Talán ma már a mennyiségi tudás nagyobb hangsúlyt kap, mint a minőségi tudás?

    Az írott szó.
    Nagyon szeretek olvasni, írni. Hiszem, hogy az írott szónak "szentsége" van. Valaki egy adott pillanatban jelet karcol az idő szövetébe, ami egyedi, és megismételhetetlen.
    A szó érték, vigasztalás, ösztönzés, ölelés, de lehet a gyalázat, a gyűlölet eszköze is, az emberi természet sajátos működése szerint.

    Szeretem az ehhez hasonló tartalmas bejegyzéseidet olvasni. Hihetetlen izgalmas dolognak tartom, hogy a nail art szűrőlencséjén keresztül láthatom a gondolataidat.

    VálaszTörlés
  3. Egyetértek Audrey-val. Amúgy igazából, ahogy írtad is, hogy hiába van élő párbeszéd, ha már valaki arra vár, hogy mikor mondhatja ő, a másikat végig sem hallgatva. Nekem van egy ilyen barátnőm, kérdez valamit, válaszolok, és mikor megunja a válaszadást (közepén persze) tök más dologba kezd bele. Vagyis két ilyen emberről is tudok a környezetemben.
    A manikűr csodás :)

    VálaszTörlés
  4. i cannot translate , but what i see i like !
    nice mani

    VálaszTörlés
  5. Hányszor de hányszor érzem én is ezt, hogy végig se tudom mondani amit akar,mert a másik fél vagy nem figyel vagy nem érdekli...ez nagyon elszomorító.:(
    Nagyon szép mani lett! :)

    VálaszTörlés
  6. Érdekes és elgondolkodtató a poszt bevezetése és tárgyalása!
    A manikűr most is remek lett. ^^

    VálaszTörlés
  7. Nagyon mutatós lett ezekkel a virágokkal! :)

    VálaszTörlés