2016. január 6., szerda

SzóFogadó - FANTÁZIA & FONDORLAT


A SzóFogadó ma F betűvel kezdődő szavakat fogad. Bandinak a FANTÁZIA jutott, nekem pedig a FONDORLAT lett a feladványom. 

FANTÁZIA
Azt gondoltam, hogy ennél egyszerűbb dolgom nem is lehet, minthogy erről a fogalomról írjak gondolatokat, de tévedtem. A feladványt ugyanakkor örömujjongással fogadtam és azonnal elkezdtem ötletelni.

A legelső dolog, ami beugrott a szó kapcsán, az gyermekkorom nagy filmélménye, a Végtelen Történet volt. Képek ugrottak be arról, ahogy ülök a barátnőmmel a moziterem kényelmetlen ülésében, Fruttikaramellát rágva, és tágra nyílt szemekkel izgulunk Bastian Balthasar Bux és a Atreyu kalandjain és miként Bastiant a sztoriban, éppúgy szippantott be minket is Fantáziaország világa, és annyira, de annyira tudott fájni a szívem a Kislány Királynő haldoklásával szembesülve, mint azelőtt még soha.
Michael Ende meseregénye számomra a mai napig óriási jelentőséggel bír, az életkor előrehaladtával egyre világosabban értem a történet mondanivalóját.

A sztori dióhéjban

Fantáziaország, amelyet a földi emberek hoztak létre az álmaikból, végveszélybe kerül, mert az emberek felnőve egyre inkább eltávolodnak a csodáktól, és nem akarnak már többé álmodozni, történeteket kitalálni. Bastian, a földi gyerek lesz az a hős, aki kinyitja az ajtót, átlép Fantáziaországba és megmenti a pusztító Semmi hatalmától a mesék birodalmát.

Jól emlékszem a hófehér Szerencsesárkány, Falcor alakjára a történetből, gyermekként gyönyörű teremtménynek láttam őt. A hangja és tekintete szelíd volt, zengőn dallamos, bolyhos testét finom szálú, selymes bunda fedte, és a hátát a lágy szőrzet mélyén ezernyi felcsillanó gyöngyházfényű pikkely ékesítette, mint megannyi igazgyöngy.

forrás
Hol vagyok most attól a kislánytól, aki elhitte, hogy egyszer képes lesz repülni a szencsesárkány hátán, úszva a levegőben, legyőzve a Semmit?
Csak egy karnyújtásnyira.
Ezt megérteni, felfogni ebben a pillanatban nagyobb jelentőséggel bír, mint hogy írni tudnék róla, a szív beleremeg, a térdek megrogynak, a kékszemű kislány pedig mosolyog.

Teremtő ereje van a képzeletnek. Amit képesek vagyunk képpé alakítani az agyunk, lelkünk mélyén, azt meg tudjuk valósítani. A fantázia hatalom és kétélű fegyver. Szabadon használhatjuk, akaratunk szerint, teremtünk és rombolunk általa, amíg élünk.

És most a manikűr

A Szerencsesárkányt hoztam el ma nektek, a feledhetetlen gyöngyszín pikkelyeivel, és ha kétely fogna el a manikűr láttán, kérlek, nézzétek csak meg jobban, Falcor repül ott a körmeimen, és én ott ülök a hátán :)





FONDORLAT

A fondorlatról első pillanatra Hófehérke gonosz mostohája jutott eszembe a meséből. Mi is pontosan a fondorlat? Szerintem az intelligencia és az ártó szándék titkos szülötte. 

Ezt a szót ritkán használjuk a való életben, pedig sokkal gyakrabban találkozunk vele mint gondolnánk, mert a fondorlat általában bonyolult és jól álcázott ármánykodás szokott lenni, amivel szemben a jó szándékú emberek gyakran védtelenek. 

Hétköznapi szóhasználatban talán az intrika áll legközelebb ehhez a jelenséghez. Gondolom sokunk számára ismerősen cseng ez a fogalom is. 

Nem állítom azt, hogy a fondorlat öncélú gonoszkodás, inkább kísérő jelensége az önérvényesítésnek azon emberek körében, akik osztják a "cél szentesíti az eszközt" nézetét. 

Persze motiválhatja szimpla irigység vagy féltékenység is, ez a fondorlat kitervelőjének személyiségétől is függ. 

Azért kitervelőt írtam, mert az igazán fondorlatos emberek nem maguk hajtják végre a titkos kis terveiket, hanem más emberek manipulálásához folyamodnak, akiknek jó eséllyel a legcsekélyebb fogalmuk sincs róla, hogy miben vesznek részt. 





Talán erre mondják, hogy "a pokol felé vezető út is jó szándékkal van kikövezve" ?

Boszorkányos dolog a fondorlat, a manipulátorok úgy fonják körbe és bénítják meg az áldozatukat, mint a pók az ebédjét, lassan, de biztosan. 

Ezért lett a pókháló és a pók a manikűr fő motívuma. 

A pók ábrázolásánál kicsit eleresztettem a fantáziámat, így született az ötszemű és a kétszemű pók a körmeimre. :))))

Remélem nem lett túl lehangoló ez a kis eszmefuttatás, próbáltam tárgyilagosan fogalmazni... :)


Köszönjük, hogy velünk tartottál a Fantázia és a Fondorlat birodalmába!


Üdv:

Bandita & Szilvi

20 megjegyzés:

  1. Gyönyörű manik ismét. (Mindig ezt írom, de igaz.)
    Úgy vagyok a gyerekkori történetekkel, hogy felnőttként is varázsosan hatnak, ami gyerekként nagyon tetszett. Amit felnőttként látunk először, azt másképpen látjuk, nagyon kivételes történetnek kell ahhoz lenni, hogy ugyanúgy hasson a felnőttre, mint a gyerekre.
    Tetszik a pókos mani is, kicsit elveszi az élét a manipulációs sztorinak, de hát be kell látnom, igazad van. Bár a fondorlat olyan régiesnek hangzik, mintha szépítve lenne ez az egyáltalán nem szép jelentésű szó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük! :)
      A FONDORLAT az én bűnöm, ha tudnád milyen szót küldtem poénból első körben szegény SZilvinek! :D Megjegyzem, a szeme se rebbent, legalábbis a szmájliból úgy láttam! :D
      Az az igazság, hogy nem jutott ennél frappánsabb szó eszembe! :)

      Törlés
  2. Bandita Gyönyörű ez az aprólékos manid!
    Szilvi nekem fondorlathoz viszont nem kizárólag negatív kifejezések párosulnak. A boszorkány tud általában varázsolni, ő a mesében a fondorlatos. Viszont van a világon olyan jó fondorlat illetve ravaszság is ami jót hoz. :) Dehát ezt csak a beavatottak tudják megtapasztalni, így meg hiába mondom, hogy számtalan zenében megénekelték már, ha nem létezne ilyen, akkor nyilván nem énekelnék meg. :D https://www.youtube.com/watch?v=IzAO9A9GjgI Viszont egy igazi fondorlathoz beavatás kell, elmondani nem lehet ilyen titkokat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ismertem ezt a Madonna számot és a filmet sem láttam :) köszi a linket!

      Törlés
    2. Nem ismertem ezt a Madonna számot és a filmet sem láttam :) köszi a linket!

      Törlés
  3. Csodaszép manikűrök megint. Bandita körmeit nézve azon gondolkodom, hogy én miért nem ismerem ezt a történetet. Talán a fantázia világa sosem ragadott úgy magával, túl földhöz ragadt vagyok, vagy túl realista. A fondorlatról nekem sem csak a rossz jut eszembe :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! :) A munkáidat elnézve nem vagy földhözragadt! :) Aki egy mécsestartó láttán lakkot ragad, abban bizony dolgozik a fantázia! :)

      Törlés
    2. Szerintem sem vagy földhöragadt, Andi! ♡♡♡

      Törlés
  4. Mindkettőtök manija csodás lett! Imádom a páros posztjaitokat, olyan ötletes ez az egész! Hajrá lányok! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük :) Jövő hétre is készülünk már!

      Törlés
  5. Nem tudok mást mondani, minthogy imádom mindkettőt :)

    VálaszTörlés
  6. i like both manicure , but your is cutest .i like net and spiders !

    VálaszTörlés